De sterkere eurolanden kunnen meer doen om het herstel van de Europese economie op gang te helpen en de werkloosheid te verlagen. Dat stelde ECB-president Mario Draghi vrijdag tijdens de conferentie van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole.
Volgens Draghi moeten landen worden aangemoedigd om meer geld uit te geven, zolang ze binnen de Europese begrotingsregels blijven. De bestaande mogelijkheden kunnen volgens de Italiaan worden benut om het zwakke herstel aan te pakken en de gevolgen van noodzakelijke economische hervormingen te verzachten.
Draghi herhaalde dat de Europese Centrale Bank ook bereid is nieuwe stimuleringsmaatregelen te nemen, als dat nodig is. Die maatregelen werken volgens hem echter beter als overheden ook een bijdrage leveren. ,,Het zou beter zijn als het begrotingsbeleid een grotere rol gaat spelen naast monetair beleid. Ik denk dat daar ruimte voor is”, stelde hij.
Duitsland
Van de grote eurolanden heeft vooral Duitsland ruimte voor extra bestedingen. Europa’s grootste economie heeft zijn overheidstekort de afgelopen jaren volledig weggewerkt en zou de uitgaven kunnen verhogen, of de belastingen kunnen verlagen, zonder de Europese tekortnorm van 3 procent te overschrijden. Ook het Nederlandse tekort is inmiddels weer kleiner dan de maximaal toegestane omvang.
Hoewel de recessie in de eurozone al enige tijd voorbij is, bleek de afgelopen weken weer dat het herstel nauwelijks van de grond komt. Mede daardoor staat de werkloosheid nog altijd op recordhoogte, terwijl de inflatie zo goed als is verdwenen.
Draghi benadrukte dat uiteindelijk alleen vergaande hervormingen van de economie en arbeidsmarkt de structurele problemen kunnen verhelpen. Daarbij moeten vooral de capaciteiten van werknemers worden verbeterd, terwijl het ook makkelijker moet worden voor mensen om van baan te veranderen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl